Dev Sağlık-İş'ten pek çok ilde kamu çerçeve protokolü protestosu
Dev Sağlık-İş Bursa, İzmir ve Osmaniye şubeleri, kamu çerçeve protokolü masasında sağlık ve sosyal hizmet işçilerinin sorunlarına çözüm bulunmasını istedi.

Fotoğraf: Evrensel
DİSK/Dev Sağlık-İş Sendikasının Bursa, İzmir ve Osmaniye şubeleri, kamu çerçeve protokolü masasında sağlık ve sosyal hizmet işçilerinin sorunlarına çözüm bulunması talebiyle açıklama yaptı. İzmir'de Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesinin önünde buluşulurken Bursa'da Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinin ana girişinde açıklama yapıldı. Osmaniye'de ise sendika üyeleri Osmaniye İl Sağlık Müdürlüğü binası önünde toplandı. Diyarbakır’da ise Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önünde açıklama yapıldı.
Yapılan açıklamalarda, sağlık ve sosyal hizmet işçilerinin sorunlarına çözüm istendi. Bursa'da yapılan açıklama Genel-İş ve SES üyeleri de destek verdi.
Adana'daki açıklama ise Balcalı Hastanesi Dr. M.Feyyaz Etiz Onkoloji-Hematoloji Hizmet Binası önünde yapıldı. Açıklamaya Eğitim Sen’li akademisyenler, SES Adana Şubesi ve Adana Tabip Odası da destek verdi.
"Yüz binlerce kamu işçisinin gözü kulağı kamu çerçeve protokolü görüşmelerindeyken sağlık işçislerinin sorunları görmezden geliniyor" denilen açıklamalarda, "Kamu çerçeve protokolünün tarafı olan konfederasyonlar toplantı yapıp açıklama yapıyorlar. İşveren yani devlet tarafı ise sessiz kalmaya devam ediyor. Masada haklarımızın konuşulmadığından eminiz. Temmuz ayında sendikamız bakanlık eliyle baraj altında bırakılmasaydı bugün masada Türkiye'nin her yerinde sağlık ve sosyal hizmet işçilerinin gerçek sorunları ve talepleri konuşuluyor olacaktı. Bugün iş yerlerimizde gerçek taleplerimizi dile getiriyoruz. Her türlü baskıya zora rağmen taleplerimiz için örgütlenmeye devam ediyoruz. Haftalık 40 saatlik çalışma süresi istiyoruz. Tayin ve becayiş sorununun kalıcı şekilde çözülmesi için şeffaf bir sistem oluşturulmasını istiyoruz. Görev tanımlarının net şekilde belirlenmesini istiyoruz. Ara dinlenme süresi işçiler için bir haktır, iş yerlerimizde uygulanmasını istiyoruz. İnsanca yaşamaya yetecek ücret istiyoruz" denildi.
Fotoğraf: Evrensel
"Taleplerimiz için birleşelim"
DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) tarafından yayımlanan mart 2025 dönemi "açlık ve yoksulluk sınırı" raporuna göre, açlık sınırının 23 bin 51 TL'ye, yoksulluk sınırının ise 79 bin 734 TL'ye yükseldiği hatırlatılan açıklamalarda, "Tek başına yaşayan bir kişinin sağlıklı yaşam sürdürebilmesi için gerekli olan toplam harcama ise 36 bin 923 TL'ye ulaştı. Ücretlerimizin enflasyon altında erimesine müsaade etmeyeceğiz. İş yerimizde bir mobbing aracı olarak kullanılan meslek kodu farklılıklarının ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Önce zorunlu emeklilik sonra EYT ile aramızdan ayrılan arkadaşlarımızın yerine yeni istihdam olmadığı için ağır iş yükü altında eziliyoruz. Yeni istihdam istiyoruz. İş yerimizde kreş istiyoruz" talepleri vurgulandı.
Fotoğraf: Evrensel
1 Mayıs çağrısı
1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü'nde de talepleriyle 1 Mayıs alanlarında olacakları vurgulanan açıklamalarda, "Bu yıl, her zamankinden daha fazla bir araya gelme, sesimizi yükseltme zamanı. Çünkü emeğimiz yok sayılıyor, haklarımız gasbediliyor, geleceğimiz karartılıyor. Buna sessiz kalmayacağız. Son söz olarak tüm sağlık ve sosyal hizmet işçilerine sesleniyoruz: Hakkımız olanı almak için birleşelim, mücadele edelim" çağrısı yapıldı.
Talepler
Yapılan açıklamalarda talepler şu şekilde sıralandı:
- "Haftalık 40 saatlik çalışma süresi istiyoruz!
- Tayin ve becayiş sorununun kalıcı şekilde çözülmesi için şeffaf bir sistem oluşturulmasını istiyoruz!
- Görev tanımlarının net şekilde belirlenmesini istiyoruz!
- Ara dinlenme süresi işçiler için bir haktır! İş yerlerimizde uygulanmasını istiyoruz!
- İnsanca yaşamaya yetecek ücret istiyoruz.
- İş yerimizde bir mobbing aracı olarak kullanılan meslek kodu farklılıklarının ortadan kaldırılmasını istiyoruz.
- Önce zorunlu emeklilik sonra EYT ile aramızdan ayrılan arkadaşlarımızın yerine yeni istihdam olmadığı için ağır iş yükü altında eziliyoruz. Yeni istihdam istiyoruz!
- İş yerimizde kreş istiyoruz!"
Dev Sağlık-İş İzmir Şubesi üyelerinin eylemi | Fotoğraf: Evrensel
(İşçi Sendika Servisi)
Evrensel'i Takip Et